Etusivu   Pihakoira   Agility   Kuvat   Muistoissa   Linkit  

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira

Tarupihan Keskikesänjuhla "Jussi"
Yacatis Wiksu Weto "Pontus"
Yacatis Oh My Gosh "Aatu"

Eppu kertoo
Kun Putte Järvenpäähän muutti

[Eppu ja Putte]Tanskalais-ruotsalainen pihakoira on vilkas, iloinen, ystävällinen ja valpas koira. Se on toiminut maatilojen pihapiirissä esimerkiksi rottakoirana ja lasten leikkikaverina.

Pihakoira on älykäs koira koira, joka kaipaa toimintaa. Nimestään huolimatta se ei kuitenkaan sovellu pihakoiraksi. Se ei tarkene kylmässä eikä viihdy pihalla ilman seuraa.

Pihakoiran kanssa voi harrastaa monia lajeja, esimerkiksi agility on monen pihakoiran mieluinen harrastus. Pihakoira on ketterä, melko pienikokoinen ja aina valmis toimintaan yhdessä omistajansa kanssa.

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira on kätevän kokoinen koira. Se on helppo ottaa mukaan niin julkisilla kulkuneuvoilla liikuttaessa kuin henkilöautoonkin. Pihakoira on kuitenkin tarpeeksi kookas jaksaakseen esimerkiksi pitkiä lenkkejä. Toisaalta se on sen verran pieni, että kohtuullisen kokoisella pihallakin se voi harrastaa juoksuleikkejä.

Pihakoira on rakenteeltaan sopusuhtainen ja kaiken puolin normaali, siinä ei ole mitään liioiteltua. Se on ketterä ja nopea koira, joka rakastaa juoksemista ja hyppimistä. Niinpä se soveltuu hyvin esimerkiksi agilityyn. Väritykseltään ja muutenkin ulkomuodoltaan pihakoirat voivat olla hyvinkin erilaisia keskenään. Jos etsii näyttävää ja upeaturkkista koiraa joka kohahduttaa näyttelyssä, niin pihakoira ei ole ihan ensisijainen valinta. Pieni, kaunis, vilkasliikkeinen ja iloinen otus kyllä herättää huomiota ja ihastusta, mutta ei ehkä näyttelytähteänä suurten turkkirotujen joukossa. Silti pihakoiran kanssa kannattaa ehdottomasti käydä näyttelyissä tapaamassa muita pihakoira, hakemassa arvostelua koirastaan, esittelemässä rotua ja tottahan toki myös kilpailemassa kauneudesta.

Pihakoiralla on lyhyt, todella helppohoitoinen turkki. Sen saa nopeasti puhtaaksi kurasäillä, eikä hoito muutenkaan vaadi mitään erikoista. Karvaa siitä toki lähtee siinä kuin muistakin koirista. Lyhytturkkinen koira, jolla ei ole välttämättä kunnon pohjavillaa, on totutettava pitämään vaatteita kylmimmillä säillä.

Luonteeltaan pihakoira on iloinen, vilkas ja eloisa. Se tarkkailee ympäristöään valppaasti ja haluaa mukaan tapahtumiin. Pihakoira viihtyy omien ihmisten lähellä, mutta toisaalta se ei vaadi koko ajan huomiota, vaan leikkii myös itsekseen. Joskus pihakoira voi olla suorastaan rasittavan vilkas, ainakin jos kysytään lauman vanhemmilta ja rauhallisemmilta koirilta.

Pihakoiralla on runsaasti omaa tahtoa ja vankkoja mielipiteitä, joten sen kasvatukseen kannattaa uhrata aikaa. Ei pihakoira vaikea rotu ole, mutta pitää muistaa, että pienikin koira on koulutettava. Urokset eivät ole pahimman laatuisia riitapukareita ainakaan jos tapakasvatus onnistuu. Ärinältä ei aina vältytä, mutta se on kuitenkin melko laimeaa ja unohtuu nopeasti. Meillä on ollut enimmillään neljä pihakoiraurosta samaan aikaan, ja esimerkiksi matkailu asuntovaunussa on sujunut erinomaisesti.

Toimintaa pihakoira vaatii. Viitseliäs omistaja saa pihakoiransa oppimaan monenlaisia temppuja. Pitkäjänteisyyttä ei ainakaan nuorella koiralla juurikaan ole, mutta sekin kehityy iän myötä ja harjoituksen avulla. Pihakoira soveltuu erinomaisesti moniin harrastuksiin, mutta ei sen kanssa ole pakko harrastaa mitään, jos se saa muuta puuhaa ja aivotyöskentelyä. Nuoren pihakoiran kanssa harrastettaessa ei pidä pettyä jos ikätoverit näyttävät edistyvän nopeammin. Pihakoiran kanssa ei välttämättä päästä nopeasti tuloksiin ja huipulle, mutta pihakoirasta saa harrastuskaverin, joka toimii aina iloisesti omistajansa kanssa. Pihakoiralla ei ole suurta tarvetta panna kodin kalustoa uusiksi, mutta pentuna sitä saa vahtia tarkkaan. Pihakoira tutkii mielellään kotia, ja samalla sen suuhun joutuu helposti jotain sopimatonta.

Onko pihakoira siis täydellinen koira vailla mitään huonoja ominaisuuksia? Kun on ihastunut rotuun, siitä on vaikea keksiä mitään negatiivista. Mutta ei ole olemassa hyviä tai huonoja rotuja, on vain erilaisia rotuja jotka sopivat eri tavalla erilaisille ihmisille.